Την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε στο Βατικανό τον δήμαρχο της Λαμπεντούσα Totò Martello, μαζί με την αντιπροσωπεία των «δημάρχων των συνόρων», στο πλαίσιο του έργου «Στιγμιότυπα από τα Σύνορα» στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Αγίου Αθανασίου ως εταίρος.
Στην ομιλία του που απευθύνεται στον Πάπα Φραγκίσκο, ο δήμαρχος Martello άγγιξε ορισμένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές και τη δέσμευση των συνοριακών εδαφών που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των μεταναστών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μας υπενθύμισε τη σημασία του να παραμένουμε άνθρωποι και να παραμένουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες.
Το έργο «Στιγμιότυπα από τα σύνορα», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Λαμπεντούσας και Λινόσας και συγκεντρώνει 36 εταίρους (19 πόλεις, νησιά και παραμεθόριες περιοχές από 13 ευρωπαϊκές χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών και 17 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών).
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Βατικανό, έγινε επίσης παρουσίαση της εκστρατείας του έργου για της καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου (η ημερομηνία που το 2013 είδε την πιο δραματική βύθιση των μεταναστών στη θάλασσα της Λαμπεντούσα) ως “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης και Φιλοξενίας”.
Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο με επικεφαλής τον δήμαρχο τη Λαμπεντούσα και της Λινόσα Totò Martello αποτελούνταν από τους:
Andrej Kavšek – Crnomelj (Σλοβενία),
Saša Arsenovič – Maribor (Σλοβενία),
Josef Azzopardi – Marsa (Μάλτα),
Matteo Ricci – Pesaro (Ιταλία),
Martial Beyaert – Grande-Synthe (Γαλλία),
Andreas Babler – Traiskirchen (Αυστρία),
Johann Lappi (αναπληρωτής δήμαρχος) – Straß in Steiermark (Αυστρία).
Μαζί τους συμμετείχαν και εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζονται στο έργο.
Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Martello δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο έναν χειροποίητο Ιερό Σταυρό από τη Λαμπεντούσα φτιαγμένο από το ξύλο των μεταναστευτικών σκαφών και ένα μπλουζάκι με τη φράση «#Iamafisherman», που ξεκίνησε ο ίδιος ο Martello ώστε να υπενθυμίσουμε ότι για τους ναυτικούς δεν υπάρχουν εμπόδια και όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα πρέπει να βοηθηθεί.