Η οργάνωση Diakonie Österreich από την Αυστρία μαζί με 200 οργανώσεις εκκλησιών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Αυστρία και την Ευρώπη, απευθύνει επείγουσα έκκληση στους πολιτικούς της ΕΕ και στον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης: “Σας παροτρύνουμε να εκκενώσετε τους καταυλισμούς των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή εν μέσω της πανδημίας COVID-19.”
“Το COVID-19 κάνει την εκκένωση, κάτι που ο οργανισμός Diakonie έχει επανειλημμένα ζητήσει, ακόμη πιο επείγον. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να ενεργήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και να πραγματοποιήσει επείγουσα επιχείρηση για να μεταφέρει τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε κατάλληλη στέγαση – όχι μόνο για να προστατεύσουν τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και τον τοπικό πληθυσμό και τους ανθρωπιστικούς εργάτες. Οι συνέπειες μιας επιδημίας COVID-19 στους καταυλισμούς θα ήταν αδιανόητες», δήλωσε η διευθύντρια της Diakonie Maria Katharina Moser. Όπως ανέφερε υπάρχει μόνο μία βρύση για τους 1.300 κατοίκους του καταυλισμού του Μόρια στη Λέσβο ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι. Οικογένειες πέντε ή έξι μελών πρέπει να κοιμηθούν γεμάτες σε τρία τετραγωνικά μέτρα.
Η Diakonie είναι πεπεισμένη ότι η επιτόπια βοήθεια που προσφέρετε δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Αντίθετα, απαιτείται κοινή προσπάθεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αφενός βοηθώντας την Ελλάδα να εγκαταστήσει κατάλληλη στέγαση στην ηπειρωτική χώρα και, αφετέρου, φιλοξενώντας τους αιτούντες άσυλο σε κενές κατοικίες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να μεταφερθούν απευθείας σε χώρες που επιθυμούν να τις δεχθούν, αρχικά σε καραντίνα και σε ιατρική και ψυχολογική περίθαλψη κατά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη της”, τονίζει η Moser, “και η Αυστρία δεν μπορεί απλά να σταθεί δίπλα και να παρακολουθήσει”.
Η Αυστρία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια λαμβάνοντας παιδιά
Υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer ότι, παρά τους περιορισμούς εισόδου λόγω της κρίσης, θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία, να δεχθούν πρόσφυγες από τους Ελληνικούς καταυλισμούς, η Moser λέει: «Ακόμη και αν η Αυστρία έχει καθυστερήσει να βγει μπροστά, πρέπει τώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και να δείξουμε αλληλεγγύη στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».
Το άσυλο πρέπει να παραμείνει ανθρώπινο δικαίωμα
Στην έκκληση τους προς τους πολιτικούς της ΕΕ, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη «δεδομένης της μακράς εμπειρίας μας στη φροντίδα και την παροχή συμβουλών στους πρόσφυγες, ότι η ΕΕ έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση στα εξωτερικά της σύνορα».
Οι οργανώσεις απαιτούν επίσης την άμεση αποκατάσταση του ανθρώπινου δικαιώματος για αναζήτηση ασύλου. “Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή αιτήσεων ασύλου και την εξέταση σε δίκαιες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, χωρίς να τιμωρούνται άτομα που διασχίζουν τα σύνορα προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και με πλήρη σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης, η οποία επί του παρόντος παρακάμπτεται από παράνομες προσπάθειες”.