Επίσκεψη ανταλλαγής από τον Δήμο Αγίου Αθανασίου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.
Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου φιλοξένησε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Snapshots from the borders» αντιπροσωπεία της περιφέρειας Puglia της Ιταλίας για να μοιραστεί μεταναστευτικές και αναπτυξιακές πρακτικές και να ενισχύσει την αμοιβαία γνώση των φορέων. Η επίσκεψη ανταλλαγής υλοποιήθηκε 14 – 17 Οκτωβρίου 2019.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία της Puglia συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Μαρίνο Κυριάκου ο οποίος τους καλωσόρισε και τους ευχήθηκε μια ευχάριστη και εποικοδομητική διαμονή. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων αρχών, τοπικών φορέων και ΜΚΟ οι οποίοι παρουσίασαν δράσεις και πρακτικές που υλοποιούν σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου ενώ έγινε και διάλογος ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση δράσεων και πρακτικών από τον Δήμο και το Ανοιχτό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο Λεμεσού, τον Δήμο Λεμεσού για το έργο «Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος», το Συμβούλιο Προσφύγων Κύπρου και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών Λεμεσού.
Την επόμενη μέρα, στις 16 Οκτωβρίου, οι φιλοξενούμενοι μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Αγίου Αθανασίου επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας και Υποδοχής στην Κοφίνου. Εκεί ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι αιτητές ασύλου καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την αγορά εργασίας και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά στο οποίο φιλοξενούνται για περίπου 72 ώρες οι νεοφερμένοι μετανάστες για σκοπούς καταγραφής και κάλυψης έκτακτων αναγκών.
Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου, και ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους του Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών Λευκωσίας (MiHub) και το Κέντρο Ασυνόδευτων Παιδιών «Hope for Children».
***
“Snapshots from the borders – Small towns facing the challenges of Agenda 2030” είναι ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EuropeAid DEAR budget line), και υλοποιείται από 35 εταίρους σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του έργου είναι να καθιερώσει ένα νέο οριζόντιο ενεργό δίκτυο μεταξύ των συνοριακών ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετωπίζουν άμεσα τις μεταναστευτικές ροές, ως μέσο για την αποτελεσματικότερη προώθηση της πολιτική συνοχή σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Πολλές από τις ενέργειες του έργου αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών για τους καθοριστικούς παράγοντες και την ενεργοποίηση τους στην έκκληση για ένα δίκαιο κόσμο. Τα μηνύματα που φτάνουν στο κοινό της ΕΕ μέσω των ΜΜΕ παρουσιάζουν το μεταναστευτικό ζήτημα ως ένα πρόβλημα έκτακτης ανάγκης με αρνητικές επιπτώσεις που υπερτερούν τα πραγματικά αίτια και τους καθοριστικούς παράγοντες. Με την ενημέρωση του κοινού για τη διάσταση, τις επιπτώσεις, τις αιτίες και λύσεις, επιδιώκεται η αλλαγή στη στάση τους όσον αφορά τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.