Pe parcursului lunii octombrie 2019 Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare și Primăria Municipiului Constanța au realizat o serie de acțiuni de advocacy privind fundamentarea politicilor de migrație pe valorile umanității și solidarității și cu scopul de a face auzite vocile și poveștile migranților din întreaga Europă.
În acest context, Asociaţia Novapolis și Primăria Municipiului Constanța au organizat alături de Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR) Seminarul de Advocacy „Rolul autorităților locale și cooperarea multi-actori în gestionarea migrației și incluziunea migranților și refugiaților”.
Evenimentul a avut loc la București fiind parte a demersurilor desfășurate în România și în întreaga Europă pentru sprijinirea petiției dedicate declarării datei de 3 octombrie drept Ziua Europeană de Aducere aminte și Bun venit pentru migranți și refugiați.
Cu această ocazie participanții – membri CDMiR, ONG-uri, instituții publice, societatea civilă, mediul academic – au discutat despre necesitatea unei abordări integrate în ceea ce privește problematica migrației și gestionarea fluxurilor migratorii și despre interdependențele globale care determină fluxurile de migrație către frontierele europene, cu accent pe atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special ODD 1, 5 , 10, 11 și 16. În plus, experiențe locale și bunele practici în recepția imigranților și lucrul cu migranții și refugiații, precum și opinia publică și prioritățile naționale și locale in gestionarea migrației și incluziunea refugiaților și migranților au constituit subiectele principale ale dezbaterii.
Unul dintre invitații Seminarului de Advocacy a fost doamna Dina Vardaramatou din partea Praksis (Programe de dezvoltare, sprijin social și cooperare medicală), o asociație nonguvernamentală din Grecia. Aceasta a prezentat experiența Greciei în privința fenomenului migrației si a cooperarii multi-actori pentru receptia si asistenta imigrantilor si refugiatilor la nivel local, punctand interventiile specifice adresate imigrantilor care ajung pe mare in insulele grecesti. De asemenea, a fost prezentat un exemplu de buna practica dezvoltat la nivelul municipalitatilor din Grecia – Consiliul de Integrare a Migrantilor- organism consultativ care functioneaza la nivelul Primariei si este constituit din consilieri locali alesi si reprezentanti ai comunitatilor de migranti.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost expuse realitățile fenomenului migrației în România prin prezentările și discuțiile cu o serie de autotorități locale și centrale, experți și specialiști in domeniu din partea Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare, Organizației Internaționale pentru Migrație – Biroul în România,UNHCR – Reprezentanța în România, Primariei Constanta, Instituției Prefectului județul Timiș, Universitatii Ovidius Constanța, Asociatiei Române pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes Brasov,Aidrom Timisoara și migranților care au luat parte la seminar și au împărtășit experiențele lor. Au fost prezenți migranți din Afghanistan Ecuador, Republica Dominicană și Venezuela și au vorbit despre experiențele lor, despre dificultățile pe care le întâmpină în procesul de integrare în comunitățile locale, dar și despre speranțele și visele care i-au făcut să vină în România.